Reservations

Reservation Enquiries

Park Plaza Victoria Amsterdam. Maak kennis met dit nationaal erfgoed.

De status van een icon; dat moet je verdienen.

Het Victoria Hotel, Amsterdam – zoals het destijds genoemd werd -, geopend op 19 augustus 1890, is die definitie zeker waard. Maar geloof ons niet zomaar op ons woord, een lange en bewogen geschiedenis gaat eraan vooraf.

Het prestige dat we vandaag genieten, is te danken aan de historici, romanschrijvers, filmmakers en fashionista’s die ons hotel hebben vereeuwigd in de populaire cultuur. Het is te danken aan de lange lijst van illustere gasten die onze kamers en zalen hebben gesierd – van Louis Armstrong tot Mata Hari, van Christian Dior tot Pierre Balmain.

Met de erkenning van deze buitengewone individuen kwam onze vermelding als nationaal erfgoed. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis…

De geschiedenis in het kort

Tijdens de bouw van station Amsterdam Centraal, werd ook het Victoria Hotel ontworpen en gebouwd door de Duitse architect JF Henkenhaf in 1883. Zijn visie was om een ​​pand te creëren – op slechts een steenworp afstand van het station – dat niet alleen de pracht van de tegenoverliggende spoorlijn zou aanvullen, maar ook zou zorgen voor een continue stroom van reizigers. Meer dan 130 jaar later kunnen we stellen dat de visie van Henkenhaf een enorm succes was. Maar dat ging niet zonder slag of stoten. Om te beginnen was het geen sinecure om een ​​waardig metgezel voor Amsterdam Centraal te maken (ontworpen door de legendarische Nederlandse architect Pierre Cuypers). Tot op de dag van vandaag wordt het gebouw vereerd als een architectonisch meesterwerk dankzij de vorstelijke gevel en stenen reliëfs die de industriële en commerciële bekwaamheid van Amsterdam verheerlijken.

Onverschrokken begonnen Henkenhaf en zijn team aan een intensief bouwproject waarbij ze alle omliggende panden aan het Damrak en Prins Hendrikkade opkochten of afbraken. Slechts twee panden wisten het te overleven.

45 – 47 Prins Hendrikkade

Zoals duidelijk te zien is aan de gevel van het hotel, staan ​​twee van de oorspronkelijke huizen uit 1602 nog steeds trots overeind. Deze ongewone architectuur is het resultaat van twee vastberaden bewoners die, ondanks het feit dat ze steeds hogere bedragen kregen om hun eigendommen te verkopen, weigerden toe te geven in de hoop een hogere prijs te krijgen.

Een van deze bewoners was kleermaker (de ander had een slijterij) genaamd Carstens, een man wiens naam onze authentieke Nederlandse eetbestemming Carstens Brasserie inspireerde – maar daarover later meer. Met een strakke deadline voor de boeg en oog voor innovatie, besloot Henkenhaf door te gaan en rond het niet aflatende duo te bouwen. Daarom zie je tot op de dag van vandaag een eigenzinnige buitenkant.

Met alle ingrediënten voor een meeslepend verhaal vond het verhaal van de onroerende bewoners aan de Prins Hendrikkade 45 – 47 een thuis in de roman ‘Publieke Werken’ uit 1999 van Thomas Rosenboom. Ingenieus geschreven en strak gecomponeerd, verdiende de auteur hiervoor de gewaardeerde Libris-prijs.

De auteur hanteerde een beetje poëtische licentie en transformeerde de drankverkoper in een vioolbouwer, maar het verhaal bleef trouw aan de geschiedenis. Na het overweldigende succes van de roman volgde in 2015 een film geregisseerd door Joram Lürsen.. Even succesvol en vandaag beschikbaar op Netflix onder de Engelse titel 'A Noble Intention', werd de film geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de Beste Vreemde Taal Film bij de 89e Academy Awards en won de Pearl Award op het Film by the Sea festival in Nederland.

Close popup

Mode

Victoria Hotel geniet ook internationale bekendheid dankzij de vele modehuizen die hier in de loop der jaren hun modeshows hebben georganiseerd. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen elk voorjaar en najaar massa’s bezoekers naar het hotel om zich te vergapen aan de nieuwste collecties van grote Italiaanse, Engelse en Parijse modehuizen.

Alle drie de dominante invloeden in de naoorlogse haute couture – Jacques Fath, Christian Dior en Pierre Balmain – presenteerden hier hun shows, samen met andere giganten uit de modewereld zoals Jean Dessès, Carven, Elsa Schiaparelli, Nina Ricci, Rochas en Pierre Cardin. Om nog maar te zwijgen van een zekere Rita Hayworth die, als een van zijn trouwste klanten, Jacques Fath door onze deuren vergezelde. Gehost in wat toen Stuyvesant Restaurant was, zouden bezoekers van de modeshow Suprême de Sole en Poularde au Cherry dineren, als eerbetoon aan de Franse collecties die te zien waren.

Embracing the past. Excited by the future

De speciale band met de mode is altijd gebleven. Tot op de dag van vandaag worden er verschillende evenementen rondom fashion - en dan met name de Amsterdam Fashion Week - georganiseerd. Shows, lezingen en evenementen die opkomend talent extra in de schijnwerpers zetten. de welbekende Nederlandse influencer Lizzy van der Ligt, om er maar een te noemen, lanceerde vanuit ons hotel haar label Le Cafe Studio Noir.

En sinds 2019 zijn we vereerd dat we een ​​van de meest principiële mode-evenementen van Nederland, Lichting, in ons hotel mogen verwelkomen. Als brug tussen studenten en de naar talent beluste mode-industrie, brengt Lichting de beste academie-afgestudeerden van het voorgaande jaar samen in een centrale catwalkshow. In het publiek bevinden zich 700 van de belangrijkste mensen welke hen kunnen helpen een volgende stap in hun carrière te zetten.

We geloven graag dat de meesters van de naoorlogse couture het goed zouden vinden.

Close popup

Eten & Drinken

Geïnspireerd door de eerder genoemde onroerende bewoner is Carstens Brasserie niet alleen een eerbetoon aan de rijke historie van het hotel maar ook uw startpunt voor een culinaire reis door Nederland. In tegenstelling tot de modeliefhebbers van weleer die in Stuyvesant Restaurant werden getrakteerd op Franse lekkernijen, kunnen bezoekers van Park Plaza Victoria Amsterdam genieten van de beste producten van Nederland.

Previous
Next

Gasten van Carstens kunnen verrassende smaken uit de Veluwe verwachten, de vangst van de dag uit de Noordzee en nog veel meer op een seizoensmenu dat erkend is door de prestigieuze restaurantgids Gault Millau.

Feel the authentic

Nieuwe wegen voor een verrassend element

Al sinds de opening van het Centraal Station hebben we nieuwe manieren gevonden om onze gasten te verrassen. We waren het eerste hotel in Amsterdam dat hydraulische liften, elektrische verlichting en dubbele beglazing aanbood, maar vandaag de dag is Park Plaza Victoria Amsterdam vooral een echte eigentijdse instelling.

Park Plaza Victoria Amsterdam kan nergens anders zijn dan in onze hoofdstad. Het maakt deel uit van Amsterdam zelf; een geliefd herkenningspunt waarvan het verhaal van innovatie, glamour en service verweven is met de geschiedenis van de stad. Het schrijft al 130 jaar de hoofdstukken van het leven van haar gasten. Tegenwoordig vormt de vooruitstrevende traditie onze toekomst, terwijl het gebied rond het hotel zich voorbereidt op een nieuw tijdperk.

Amsterdammers zien ons hotel net zo goed als een deel van hun stad als de grachten, binnenvaartschepen en fietsen.

Dat willen we zo houden.

Een knipoog naar het verleden

Dezelfde gastvrije aard en vaardigheid om te anticiperen op de behoeften van gasten blijft de kern van alles wat we doen. Innovatie blijft een van onze hoogste prioriteiten, maar we respecteren zorgvuldig de rijke geschiedenis van traditie die inherent is aan onze identiteit. Je zult zien dat deze benadering tot leven wordt gebracht via de vintage accenten die door onze moderne ruimte worden verspreid.

Onze conciërges

Onze conciërges zijn legendes in hun eigen leven, velen van hen zijn lid van de elitevereniging Les Clefs d'Or, wat 'de sleutels van goud' betekent. Alles wat je moet weten, over de geschiedenis van het hotel of het moderne Amsterdam, vraag het en stop die gids terug in de tas.

Een boegbeeld

Park Plaza Victoria Amsterdam kan nergens anders zijn dan in onze hoofdstad. Het maakt deel uit van Amsterdam zelf; een geliefd herkenningspunt waarvan het verhaal van innovatie, glamour en service verweven is met de geschiedenis van de stad. Het schrijft al 130 jaar de hoofdstukken van het leven van haar gasten. Tegenwoordig vormt de vooruitstrevende traditie onze toekomst, terwijl het gebied rond het hotel zich voorbereidt op een nieuw tijdperk.

Close popup

Amsterdammers zien ons hotel net zo goed als een deel van hun stad als de grachten, binnenvaartschepen en fietsen.

Dat willen we zo houden.